5 redenen waarom water drinken belangrijk is

WATER

Ongeveer 60% van je lichaam bestaat uit water. Een groot gedeelte van je bloed bestaat uit water en elke cel in je lichaam heeft water nodig om goed te kunnen functioneren. Voldoende drinken biedt tal van voordelen. En toch drinken de meeste mensen onvoldoende water per dag.

De hoeveelheid die je moet drinken hangt af van meerdere factoren zoals leeftijd, geslacht, temperatuur, hoeveel je beweegt, etc. De minimale hoeveelheid ligt al snel tussen de twee en drie liter. Dit gaat zelfs richting de vier liter als je veel sport of als het om een warme dag gaat. Maar wat zijn nou precies de voordelen van genoeg water drinken? Hieronder een kort overzicht:

  1. Je krijgt meer energie

Omdat het grootste gedeelte van je lichaam en dus ook je hersenen uit water bestaat, betekent het dat water ervoor zorgt dat je je beter kan concentreren, je beter kan nadenken en beter kan focussen. Dit allemaal zorgt ervoor dat je je veel energieker voelt.

  1. Verbetert je immuunsysteem

Als je ziek bent, of je grieperig voelt wordt er altijd gezegd dat je genoeg vocht binnen moet krijgen om beter te worden. Maar als je altijd genoeg drinkt zal je merken dat je sowieso minder snel ziek wordt en omdat je meer energie hebt zal je je veel beter voelen.

  1. Laat je huid stralen en er jonger uitzien

Met genoeg water in je lichaam is je huid beter gehydrateerd. Hierdoor zal je huid zachter aanvoelen en meer glanzen. Bultjes en onzuiverheden zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Ook helpt water tegen rimpels en veroudering van de huid.

  1. Vermindert hoofdpijn

Omdat een groot gedeelte van je hersenen uit water bestaat is het dus eigenlijk logisch dat je hoofdpijn krijgt als je uitgedroogd bent. Met te weinig water ‘krimpen’ de cellen in je hersenen. Dit veroorzaakt ruimte tussen de hersenen en de schedel, wat een oorzaak van hoofdpijn kan zijn. Met genoeg water zullen die cellen weer ‘opzwellen’. Dit zorgt ervoor dat de ruimte tussen de hersenen en de schedel weer zal opvullen, waardoor je hoofdpijn zal verminderen of zelfs verdwijnen.

  1. Bevordert een gezond gewicht

Afvallen en genoeg water drinken gaan hand in hand met elkaar. Natuurlijk is water een goed alternatief tegen andere drankjes die suiker en calorieën bevatten. Maar water helpt ook bij het verwijderen van vet en het vermindert je hongergevoel. Water drinken voor een maaltijd zorgt ervoor dat je voller zit en dus minder zal eten tijdens de maaltijd.

Breng wat smaak aan je water

Er zijn genoeg mensen die zullen zeggen dat water saai is en dat ze daarom suiker- of cafeïne houdende dranken drinken. Maar water hoeft echt niet saai te zijn. Dit kan je verkrijgen door citroen, limoen of sinaasappel in het water te doen. Ook kan je schijfjes komkommer in het water doen of muntblaadjestoevoegen voor een andere smaak. Als je dan toch behoefte hebt aan een warm drankje kan je ook nog kruidenthee te drinken. Voor wie het extra gezond wilt houden is thee zonder suiker een goed alternatief om alsnog genoeg vocht binnen te krijgen.

Kortom, water heeft zoveel voordelen dat het bijna onmogelijk is om er niet van te houden. Door de vele manieren om water een smaakje te geven, kan iedereen zijn eigen twist eraan geven en kan iedereen wel een manier vinden om genoeg water binnen te krijgen.

 

Lees meer over gezonde voeding in ons artikel Vegetarisch dieet: voordelen en waar op te letten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *