Hartchakra verder uitgelicht

Anahata Chakra, het vierde chakra, is gelegen in het midden van de borst. Het is het middelste energiecentrum van het lichaam en vormt de verbinding tussen het spirituele en het aardse zijn. Het chakra is verbonden met de thymusklier. Deze voedt het gebied van het hart, de bloedsomloop, longen, armen en handen. Het is verbonden met het element lucht, met het tastzintuig via de armen en de handen, en met de lichtenergie groen.

Symbool

Hart chakra vierde anahataSymbolisch wordt het Hartchakra afgebeeld als een 12-bladige lotusbloem. In het midden liggen 2 driehoeken die samen een zes puntige ster vormen. Eén driehoek staat voor het spirituele pad met meer kosmisch bewustzijn, en de andere driehoek staat voor een meer aardse pad met minder begrip van het leven en spiritualiteit.

De kleur groen hoort bij dit chakragebied. Groen, de kleur van de natuur, van de hoop, van vruchtbaarheid, van vernieuwing en ontwikkeling, van evenwicht, harmonie en rust.

Evenwicht en eigenheid

Anahata Chakra symboliseert het mededogend bewustzijn. De voornaamste functie van het Hartchakra is verbonden met de liefde, met eigenwaarde naar jezelf en open staan in mededogen naar de ander en de wereld. Het Hartchakra leert je betrokken te zijn met het welzijn van anderen vanuit een gevoel van affiniteit met jezelf, anderen en de wereld.

Het Vierde Chakra leert je om van jezelf te houden en een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Tevens leert het je liefde en aandacht te kunnen geven en ontvangen, en overvloed en rijkdom te kunnen ervaren.

Het Hartchakra binnengaan

De basis van alle genezing is de genezing van het hart, zodat het weer kan liefhebben. Iedereen heeft liefde nodig. Het is de kern van ons leven. Als pijnlijke wonden het hart hebben afgesloten, moet het weer geactiveerd worden. De wetenschap dat we liefde zijn, helpt pijn ten gevolge van afwijzing of verlies te verzachten. Het ontwikkelen van mededogen voor degenen die ons niet kunnen liefhebben op de manier waarop wij dat willen, is het bewustzijn van een gereactiveerd hart.

Spirituele verlichting is het besef dat we liefde zijn. Wat we in de buitenwereld zoeken, is louter een reflectie van onze ware aard. Als we weten dat we liefde zijn, vindt liefde een weg in ons leven. Als we sombere gevoelens vrijlaten die het hartchakra blokkeren, openen we het kanaal voor liefde, zodat die ons kan vinden.

We hebben allemaal recht op liefde waarvan we zeggen dat we haar willen. Als we onze liefde willen beperken door voorwaarden te stellen aan de manier waarop ze tot ons komt, zullen we nooit weten hoe het voelt om echte liefde te ervaren. Liefde zit in de natuur, planten, dieren en de wereld om ons heen. Ze is in feite overal. We moeten alleen ons hart openstellen om haar te voelen. Liefde is van nature onbeperkt, onvoorwaardelijk en vrij.

Hartchakra in balans

Vierde Chakra Anahata HartWanneer je Hartchakra in balans is, accepteer je jezelf zoals je bent. Je mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn in balans. Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou.
Je bent een evenwichtig en rustig persoon en zult je niet gauw gekwetst voelen, bent tevreden met dat wat er is, en je kunt “luchtig”, beweeglijk en zacht zijn naar jezelf en naar anderen. Hulp vragen is voor jou niet lastig.

Als je vanuit jouw hartchakra leeft, heb je vertrouwen in het leven. “Negatieve” gevoelens halen jou niet gauw uit balans. Je kunt een sterk gevoel van liefde in jezelf ervaren, en je bewust worden hoe prachtig de wereld om je heen is en je ervoor openstellen. Ook kan die liefde zich uiten in kunst en literatuur.

Gebalanceerd Hartchakra in een notendop: 

 • Affiniteit en verbinding met jezelf en het leven
 • Eigenheid, zelfbeeld en zelfacceptatie
 • Vrede hebben met jezelf
 • Anderen kunnen bereiken, meeleven
 • Met hart en ziel betrokken zijn bij anderen of bij zaken
 • Overvloed en rijkdom ervaren

Hartchakra uit balans

Je kunt fysieke klachten ervaren als dit chakra uit balans is. Je kunt pijn in de borstkas ervaren of longproblemen krijgen, maar ook allergieën of hyperventilatie. Huidklachten kunnen ook voorkomen. Ook kun je veel stemmingswisselingen krijgen.
Op een andere level kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om mensen of situaties los te laten, terwijl je weet dat ze niet goed voor je zijn maar toch bang bent om ze kwijt te raken. Jaloezie komt ook vaak naar voren.
Ook kun je het moeilijk vinden om van jezelf of van anderen te houden. Je kunt je alleen voelen, zelfs wanneer je in gezelschap bent van anderen. In relaties kun je bang zijn voor intimiteit of je laat jouw grenzen vaak overschrijden. Ook kan het voorkomen dat je moeite hebt met openstellen en daardoor makkelijker uit balans raakt.

Disbalans in het Hartchakra in een notendop: 

 • Met jezelf en/of anderen in conflict zijn
 • Gekwetstheid en pijn bij jezelf ervaren
 • Geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor wat je overkomt in je leven
 • Een gevoel van leegte ervaren, geen eigenheid hebben
 • De angst dat anderen niet van ons houden of dat we geen liefde waard zijn
 • Angst voor het tonen of uiten van genegenheid
 • Het teveel vasthouden aan oud zeer en onverwerkte wrok
 • Gevoelens van angst of verbittering, omdat we het moeilijk vinden te vergeven

 

Het in balans brengen van het hartchakra kun je doen door het beoefenen van de Ploeg (Halasana), Halve brug (Ardha Setubandhasana), Vis (Matsyasana) en de Koeienkop (Gomukasana).

 

Wil je graag meer weten over de andere chakra’s? Lees dan ons artikel Yoga en de Chakra’s