Het verhaal van Peter na de yoga opleiding

In deze blog lees je meer over Peter. Hij volgde in februari 2021 de Hatha Yoga Docenten opleiding. 

Hoe gaat het nu met Peter, en waar is hij mee bezig op het moment? Wij hebben het hem gevraagd, en delen graag met jou zijn verhaal.

 

 

Wat was jouw insteek om de opleiding te komen volgen, en hoe ben je naar huis gegaan?

Mijn insteek om te opleiding te komen volgen was dat ik graag per september 2021 zou willen starten als part-time yogadocent in de studio van mijn yogadocent hier in Terneuzen. Na jaren lessen te hebben gevolgd, eerst online en daarna in de studio was in op zoek naar meer kennis en ervaring. De uitnodiging van mijn yogadocent om bij haar in de studio te komen lesgeven heeft me over de treep getrokken om me in te schrijven.

 

Aan het eind van de opleiding was de vraag je gevoel te uiten. In één woord kan ik het samenvatten: ‘herboren!’. Naast nieuwe yogavrienden gemaakt te hebben, veel geleerd te hebben, heb ik ook mijn leven in de spiegel geplaatst. Dit heeft me geleerd hoe ik in de toekomst kan omgaan met voor mij tot dan toe lastige situaties. En dat heeft me heel erg geholpen.

 

Wat heb je meegenomen vanuit deze maand op gebied van de practice en de filosofie?

Alle jaren dat ik aan yoga deed heb ik puzzelstukjes aan kennis en ervaring verzameld. De opleiding heeft er één grote afbeelding van gemaakt, alle stukjes vielen ineen! Hiermee kan ik zelfstandig me verder ontwikkelen.

 

Wat voor ontwikkelingen op gebied van yoga heb je doorgemaakt de afgelopen 7 maanden?

Na de opleiding heb ik me vooral gericht op hoe ik zelfstandig yogalessen kan voorbereiden. De opleiding biedt de handvaten hiertoe. Je moet nog wel zelfstandig aan de slag om je eigen les te leren opstellen. Maar ik begrijp nu ook dat dat ook een kwestie van doen is. En dat heb ik de laatste paar weken mogen ervaren.

Daarnaast hebben we als cursisten van de opleiding elkaar na de opleiding online yogalessen gegeven. Bijna elke donderdagavond werd er een online yogales gegeven door iemand van onze groep. En als klap op de vuurpijl van deze lessen hebben we in de maand juni samen een reünieweekend georganiseerd als alumni. Super gezellig om nog even de ervaringen van die maand te kunnen delen in een heerlijke yoga-setting!

Ook heb ik me in het ondernemerschap verdiept om als zelfstandig yogadocent door het leven te kunnen gaan. Hiervan heb ik geleerd hoe ik een éénmanszaak als zelfstandige start.

En misschien wel het belangrijkste van alles voor mij is dat ik me heb kunnen verdiepen in de filosofie van het Boeddhisme en de kijk hierop vanuit de Westerse samenleving. Via het boek “De oude Boeddha in een nieuwe wereld” en het boek “The yoga sutra of Patanjali, A Biography” heb ik me verder verdiept in hoe wij Westerlingen een eigen interpretatie hebben gegeven aan een filosofie (of voor de traditionele beoefenaars, een religie!). Super interessant.

 

Ben je gestart met het geven van Yoga?

Sinds 3 september ben ik met plezier gestart met lesgeven in een yogastudio in Terneuzen. Elke les is weer een cadeautje.

Elke woensdagavond een Men’s only Yoga les. Een yogales voor alleen mannen. En elke vrijdagmorgen een yogales waar iedereen welkom is.

Mocht je je afvragen waarom ik de Men’s only Yoga les ben gaan aanbieden. Wel nu, ik wil graag meer mannen in aanraking brengen met yoga. Vooralsnog zijn het de vrouwen die de studio bezoeken die hun man ‘sturen’ naar de woensdagavond. Dat is erg grappig om mee te maken. Er ontstaat veel respect voor yoga na de les bij deze mannen. En de ontspanning wordt zeer gewaardeerd. Nu ga ik tot december door middel van marketing het aantal mannen proberen te vergroten. Hopelijk heeft het effect, we gaan het zien.

 

Hoe geeft yoga jouw op dit moment invulling in je dagelijks leven?

Elke morgen sta ik nog steeds op om 6.00 uur, net als tijdens de opleiding. Na mijn ‘Karma yoga’ moment van huishoudelijke taken en persoonlijke hygiëne, start ik met een korte practice van 30 minuten. Een practice met meditatie en asana’s. Waarbij ik er extra op let ook echt ontspanningshoudingen op te nemen na de uitvoering van de asana’s. Elke dag ervaar ik dat moment als zeer waardevol en een cadeautje aan mijzelf. En het leuke is nu dat ik de ontworpen les van die week in delen zelf kan uitvoeren. Dit geeft inspiratie en variatie. Heel verrijkend!