Hoe kan ik Yoga docent worden?

Beoefen je al een tijdje yoga, en ben je klaar om je kennis en ervaring met anderen te delen? Wat leuk! Maar… hoe begin je er nu aan? Heb je er al over nagedacht in welke stijl je wil yogales geven, waar wil je een yogastudio starten, wil je professioneel yogadocent worden, of als bijberoep? Al deze vragen zijn belangrijk om je goed te oriënteren en je wens om yogales te geven waar te kunnen maken.

Weet je al in welke yogastijl je wil lesgeven?

Er zijn verschillende yogastijlen. De meest voorkomende en de meest traditionele yogavorm is Hatha Yoga. Hatha yoga is toegankelijk voor de meeste mensen, en werkt zowel op inspanning (kracht, evenwicht,…) als ontspanning. Een meer ontspannende yogavorm is Yin Yoga. Ben je eerder op zoek naar een energieke yogavorm, dan kan je lesgeven in Ashtanga Yoga of Vinyasa Yoga.

 

Zoek een gepaste yogadocenten opleiding

Ook al is het niet verplicht, toch is het aan te raden om een yoga docenten opleiding te volgen. Tijdens een yoga opleiding leer je meer over Yoga, de filosofie en achtergrond van yoga, maar ook over lesgeeftechnieken, de houdingen, pranayama, correctietechnieken, anatomie, en meer. Je leert hoe de houdingen aan te passen bij het yogales geven, en hoe je cursisten individuele aandacht te geven. Mogelijks heb je al gezocht naar een Yoga docenten opleiding op Google, en krijg je een waaier aan resultaten. Inderdaad, het aanbod is enorm. Naast budget (je hebt zowel goedkope en betaalbare yoga opleidingen, als dure opleidingen), locatie (yoga opleiding in Nederland, of in het buitenland) en taal (yoga training in het Nederlands of in het Engels) is de duur van de opleiding een belangrijk element.

Korte Yoga opleiding of lange Yoga Opleiding

Er bestaan zowel korte yoga opleidingen van 4-7 weken, of lange opleidingen. Deze zijn vaak gespreid over 2-4 jaar. Tijdens een korte yoga docenten opleiding word je even volledig ondergedompeld in de yoga, en de yoga levensstijl. Je krijgt elke dag yogales (meestal is er 1 rustdag per week), waardoor je niet afgeleid wordt, en je je volledig kan concentreren op je studies. Het voordeel van dit soort intensieve yoga opleiding is dat je snel resultaten boekt, en dat je snel je yoga diploma haalt en kan starten met lesgeven. Maar voor wie geen volledige maand kan uitrekken is een lange yoga opleiding interessanter. Dan krijg je meestal les in de weekends. Hierdoor duurt het wat langer voor de kennis inzinkt, en krijg je je diploma pas na een aantal jaar. Soms is dit echter gemakkelijker te combineren met het dagelijkse leven.

 

Zoek de gepaste locatie om een yogastudio op te starten

Afhankelijk van het aantal lessen dat je wil geven kan je een locatie voltijds huren, of een yogastudio huren per uur of dagdeel. Vanaf 5 lessen per week is het vaak interessant om een eigen yogastudio te huren. Idealiter is je yogastudio in het centrum van een (grote) stad, met voldoende parkeergelegenheid en gemakkelijk bereikbaar. Toch moet je studio ook rust en ontspanning uitstralen, dus heb je best niet teveel lawaai van buitenaf. In het begin is het vaak aangeraden om de kosten laag te houden, en eerst een klantenbestand op te bouwen vooraleer je voltijds een yogastudio huurt. Eens je een stabiel inkomen hebt van het lesgeven, en je voldoende lessen en cursisten hebt kan je verder uitbreiden met een eigen studio.

 

Heb je nog vragen over hoe je yogadocent kan worden, en waar op te letten bij je keuze om yogales te geven? Neem gerust contact op, we begeleiden je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *