Hoe planten je leven beïnvloeden

Je ziet tegenwoordig steeds meer planten bij mensen thuis en in hun tuin. Planten worden steeds populairder en dat is ook niet zo heel gek, want planten beïnvloeden je leven meer dan je denkt. Planten hebben vaak een positieve invloed op je humeur en kunnen letterlijk zorgen voor een betere gezondheid. Er zijn enorm veel soorten planten, dus is er altijd wel eentje die bij jou past. Ook voor mensen die niet zoveel verstand hebben van planten of voor mensen zonder groene vingers is er altijd wel een plant die in jouw huishouden past.

 

De voordelen van planten in huis

  • Planten verbeteren de luchtkwaliteit. Doordat planten kooldioxide omzetten in zuurstof zorgen planten dus voor een hoger zuurstofgehalte van de lucht.
  • Ze verhogen ook de luchtvochtigheid wat, zeker in de winter, zorgt voor fijnere omstandigheden om in te leven. Sommige planten kunnen zelfs in hun eentje een hele kamer zuiveren!
  • Planten reinigen de lucht. Dit doen ze door middel van hun bladeren. Ze nemen stoffen op die schadelijk zijn voor ons en gebruiken die voor zichzelf als bouwstoffen. Dit betekent dat wij minder van die schadelijke stoffen kunnen inademen, wat zorgt voor een betere gezondheid.
  • Planten verhogen je productiviteit. Meerdere onderzoekers hebben onderzocht wat de invloed van planten is op de werkhouding. Tijdens die onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen, vooral vrouwen, daadwerkelijk productiever worden als ze moeten werken in een kamer waar ook planten staan.
  • Planten verminderen stress. Over het algemeen worden mensen vrolijk van de planten in hun huis. Dit komt omdat tuineren, ook met kamerplanten, stress verlagend werkt. Mensen worden er vrolijk van om bezig te zijn met iets wat groeit en bloeit dankzij hun aandacht en liefde.

 

Welke plant past bij mij?

Als je nu overtuigd bent om een aantal planten aan te schaffen, maar niet weet welke, dan kan je één van de volgende planten overwegen, afhankelijk van jouw eigen expertise en rekening houdend met de noden van de plant.

 

Monstera deliciosa GatenplantEén van de makkelijkste planten is de Monstera deliciosa, ook wel de gatenplant genoemd. Deze plant ziet er tropisch uit en maakt enorme bladeren. De plant is groot, maar heel makkelijk te verzorgen. De plant kan een tijd zonder water en heeft weinig voeding nodig. Alleen de standplaats is iets waar de plant eisen aan heeft. Het is namelijk een schaduwplant en in de volle zon zal de plant gele bladeren krijgen.

 

 

 

PannenkoekenplantEen andere eenvoudig te verzorgen plant is de Pilea peperomioides, ook wel de pannenkoekenplant. Deze plant kenmerkt zich aan de ronde bladeren die op kleine pannenkoekjes lijken. Deze plant heeft weinig water en voeding nodig en is daardoor makkelijk voor iemand met minder groene vingers. Het leuke aan de pannenkoekenplant is dat de plant, mits goed verzorgd, ‘baby’s’ krijgt. Deze groeien naast de moederplant en kan je eraf halen en laten groeien als individuele plant.

 

 

 

Alocasia

Planten die wat meer zorg vragen zijn bijvoorbeeld de Alocasia en de Calathea. De Alocasia is een tropische plant met bladeren met verschillende patronen en kleuren. Deze plant is wat kieskeuriger wat betreft de verzorging. Het heeft meer water nodig en ook de luchtvochtigheid mag zeker niet te laag zijn. Dan krijgt de plant bruine plekjes op de bladeren die niet meer weggaan.

 

 

 

 

Calathea

Ook de Calathea is een zeer mooie maar wat moeilijker te verzorgen plant. De plant heeft prachtige bladeren met verschillende patronen en kleuren. Het leuke aan deze plant is dat de bladeren van de meeste soorten in de nacht ‘dichtklappen’ en in de ochtend weer open zijn. Door deze beweging kan de plant af en toe geluid maken. Ook is deze plant wat kieskeuriger wat betreft de hoeveelheid water en de correcte luchtvochtigheid.

 

 

 

 

 

 

 

Met de juiste match kan je jaren plezier hebben van je planten. Met een beetje verzorging en liefde kunnen planten namelijk heel lang mee gaan. Tegelijkertijd zorgen je planten al die jaren voor een gezonde omgeving voor jou om in te leven.

 

Veel succes!