Kruinchakra en Wortelchakra verder uitgelicht

Het Kruinchakra brengt ons in verbinding met het universum, en het Wortelchakra verbindt ons dan weer met de aarde. In balans zorgen ze voor een gevoel van rust, verbinding en stabiliteit. Uit balans kunnen ze ons heel rusteloos laten voelen, onverbonden, ongeworteld.

In onderstaand artikel gaan we dieper in op beide chakra’s, en bespreken we ook hoe ze met elkaar verbonden zijn.

 

Kruinchakra – Sahastrara chakra

Kruin chakra zevende sahasrara

Sahastrara, het zevende chakra, wordt de “poort naar spirituele kennis” genoemd. Op het hoogste punt van het hoofd, de kruin, ligt de chakrawervel, die de in het lichaam opstijgende energie doorstuurt om zich te kunnen verbinden met het universum.

Het Kruinchakra, ook wel kroon of duizendbladige lotusbloem genoemd, is gelegen in het gebied van de kruin van het hoofd en is verbonden met de pijnappelklier. Het Kruinchakra heeft invloed op het centraal zenuwstelsel en de hersenschors.

 

Symbool

Symbolisch wordt het Kruinchakra afgebeeld als een lotusbloem met duizend bladeren, omdat het alle mogelijkheden in zich heeft. Een geopende lotusbloem staat symbool voor Verlichting, het bereiken van Absolute Kennis.

 

De kleur violet en het Kruinchakra

De lichttrilling violet, die bij dit chakra hoort, is de kleur van het offer, het dienende. Het is ook de kleur die je beschermt en zuivert. Deze kleur heeft de hoogste trilling van ons kleurenspectrum.

Violet is de creatieve golflengte die verbonden is met de hogere spirituele niveaus. Violet weerspiegelt het verlangen om zich te verheffen boven het aardse en helpt ons om vanuit het gewone bewustzijn over te stappen naar een hogere dimensie.

Het is ook de kleur van de grote Ingewijde, die in staat is Goddelijke liefde en wijsheid uit te dragen, omdat ze in staat is boven het persoonlijke uit te groeien en te zijn. Het is een koninklijke kleur, die zich o.a. uit in priesterlijke of helderziende eigenschappen. Vanuit de andere chakra’s zijn we steeds bezig te voelen, onze zintuigen te herkennen en te verfijnen, maar het Kruinchakra overstijgt de fysieke zintuigen. Het is de zetel van verlichting, het centrum en de bron van het bewustzijn zelf.

 

Kruinchakra in balans

Wanneer het Kruinchakra in balans is, zul je je verbonden voelen op alle niveaus; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Je voelt je verbonden met anderen, met het leven. Je kunt het grotere geheel zien en hebt een gevoel van sereniteit en heelheid, wat er ook om je heen gebeurt.

Vanuit een ontwikkeld Kruinchakra is er een inzicht, een volle waarheid over de eigen persoon, een doorzien van de illusie of Maya en een innerlijk contact met het Hoger Zelf.

 

Kruinchakra uit balans

Wanneer het Kruinchakra uit balans is kun je symptomen hebben van depressie, een gevoel van vervreemding of ontkoppeling van het leven en een gebrek aan empathie. Een geblokkeerde Kruinchakra is meestal het resultaat van leven in een stressvolle omgeving en een snelle levensstijl. Ook onopgeloste trauma’s en diepgewortelde kernovertuigingen kunnen ervoor zorgen dat dit zevende chakra uit balans raakt.

Meditatie is een goede manier om het Kruinchakra weer in balans te brengen. Ook het beoefenen van de Hoofdstand (Shirshasana) kan ervoor zorgen dat het Kruinchakra weer in balans komt.

 

Wortelchakra – Muladhara chakra

Muladhara, het eerste chakra, gelegen aan de basis van de ruggengraat, heeft alle instinctieve overlevingsmechanismen in zich die een mens nodig heeft om zich verbonden te voelen met de aarde en verantwoordelijk te kunnen zijn voor de eigen realiteit. Het Wortelchakra is van invloed op de gezondheid van de benen, stuitbeen, botten, dikke darm, nagels, gebit en het bekkengebied. Op het niveau van de klieren is het Wortelchakra verbonden met de bijnieren (cortison, adrenaline, noradrenaline). Op geestelijk niveau geeft het ons onze levenswil.


Symbool

Symbolisch wordt het Wortelchakra afgebeeld als een lotusbloem met vier bladeren.


De kleur rood en het Wortelchakra

De kleur rood is traditioneel verbonden met het Wortelchakra. Rood, de kleur van de aarde, levenskracht, warmte en liefde. Rood dat echter ook fel emotioneel en hartstochtelijk kan worden wanneer eenzijdig en egoïstisch gebruikt. In allerlei levensfasen en persoonlijke processen die we in ons leven ontmoeten krijgen we een les in het oefenen onszelf hier op aarde te manifesteren en een gezonde realiteitszin te ontwikkelen.

De rode lichtenergie helpt vooral bij mensen die lijden aan artritis, reuma, spit, jicht, stijve spieren en gewrichten, omdat deze energie zo direct verbonden is met warmte, met de opbouw van rode bloedlichaampjes, met vitaliteit en het autonome zenuwstelsel.


Wortelchakra in balans

Wanneer het Wortelchakra in balans is, voel je je tevreden en stabiel en geloof je in je innerlijke kracht. Je zult je makkelijk gegrond voelen en je hebt vertrouwen in jezelf en de omgeving. Ook ga je bewust om met jouw lichaam en weet je wat jouw lichaam nodig heeft. Dit kan gezonde voeding zijn, maar ook beweging. Je voelt je verbonden met de aarde en je bent praktisch ingesteld.

Het Wortelchakra creëert ook vertrouwen. Vertrouwen in onszelf, de mensen en de wereld om ons heen. Het chakra laat je ook jouw ruimte innemen. Ik ben belangrijk, ik mag er zijn.


Wortelchakra uit balans

Wanneer het Wortelchakra uit balans is, kun je je angstig en rusteloos voelen. Je hebt geen vertrouwen in jezelf en in je lichaam.

Grenzen aangeven is lastig en je bent op zoek naar veel zekerheid. Dit kan zowel financieel zijn, als met relaties. Je voelt je onzeker en hebt weinig zelfdiscipline.

Het in balans brengen van het Wortelchakra kun je doen door het beoefenen van de Boomhouding (Vrikshasana) en de Berghouding (Tadasana). Daarnaast helpt het om het Wortelchakra positief te ontplooien door bewust een verbinding met de natuur te maken; maak een boswandeling op blote voeten, ga even lekker werken in de tuin,…

 

 

Kruinchakra in directe verbinding met Wortelchakra

chakras yoga kruin wortelHet Kruinchakra staat via de centrale energiebaan, Sushumna Nadi, in directe verbinding met het Wortelchakra. Het Wortelchakra opent zich naar de aarde en het Kruinchakra naar de kosmos. De in- en uitstromende energieën verbinden zich al draaiend met de vijf andere chakra-energieën.

Ida Nadi staat voor de maan energie, een vrouwelijke, verkoelende energie. Het beheerst alle mentale processen. Pingala Nadi staat voor de zon energie, een mannelijke, warme energie. Het beheerst alle vitale processen. Ida Nadi en Pingala Nadi zijn de twee energiekanalen (stromen) die aan iedere zijde van de Sushumna Nadi lopen.

Wanneer Ida Nadi en Pingala Nadi in balans zijn opent zich de Sushumna Nadi om zo de energie te laten stromen en te laten stijgen. Dit is de Kundalini Shakti (opgerolde kracht). Deze wordt vaak omschreven als een slang die 3,5 keer opgerold ligt rond het Wortelchakra. Het uiteindelijke doel van Yoga is om Kundalini Shakti vanuit het Wortelchakra te laten opstijgen naar het Kruinchakra. Dit brengt je in absolute verbinding met het Hogere.

Bij Kundalini Yoga worden verschillende methodes gebruikt om de slapende Kundalini Shakti op te wekken en te laten stijgen naar het Kruinchakra. Asana, pranayama, mantra en mudra worden gebruikt om de energie omhoog te brengen.

 

 

Ben je benieuwd naar welke andere chakra’s er zijn? Lees dan ons artikel Yoga en de Chakra’s.