Zoektocht naar rust in Corona-tijd

Thuiswerken.. Heerlijk! Toch?

Thuiswerken, hét woord van 2020 naast natuurlijk die andere, die met een c… begint. Het leek iedereen altijd zo geweldig; thuis aan het werk zijn, tussendoor even een boodschap doen of een wasje draaien en niet meer worden opgehouden bij het koffiezetapparaat door die ene collega die honderduit blijft praten over de hond van de neef van zijn buurvrouw van zijn ouders. Je snapt wat ik bedoel, toch? 😉

Corona ThuiswerkenMaar na een paar weken hoorde je al de eerste barsten in dit verhaal. Die gezellige keukentafel waar je ‘s ochtends aan ontbijt, tussendoor aan werkt, de kinderen lesgeeft, ‘s avonds wéér aan eet, veranderde in een chaotische omgeving waar de werk-privé balans zoek is. De laptop blijft vaker juist langer aan dan dat je op tijd stopt, want tja, normaal zat je op dit uur nog in de auto in de file.

 

Fijn dat die reistijd er niet meer is maar het gaf ons ook de kans om ons hoofd leeg te maken. Even naar je favoriete muziek luisteren in de auto en keihard meezingen, de wind door je haren op de fiets of – wie geluk heeft – misschien wel lekker lopend naar huis in de buitenlucht. In plaats daarvan sturen we nog snel even dat ene mailtje eruit, doen we nog even een videomeeting óf turen we nog even wat langer naar dat scherm. Nog, even en snel. 3 woorden die tegenwoordig dagelijks door ons hoofd gaan en onze geest onbewust irriteren.

Gun jezelf meer dan ooit de nodige rust en ruimte

Juist in deze tijd hebben we in de vaak chaotische omgeving thuis behoefte aan (lees; noodzakelijke) rust, ontspanning en focus. Een ontspannen lichaam, zorgt voor een ontspannen geest, welke op zijn beurt weer zorgt voor focus. ‘Nog even en snel’ gaan ons daarbij niet helpen. Maar wat dan wel? Hoe breng je nou die wervelingen van de geest tot rust?

Het is natuurlijk geen geheim dat de eeuwenoude asana’s (houdingen) uit de yoga zorgen voor flexibiliteit, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Yoga Mindfulness Ontspanning MeditatieNiet voor niets zijn talloze boeken uitgebracht met dit onderwerp, zien we tegenwoordig iedereen massaal met een matje onder zijn arm de yogaschool induiken en staat Instagram vol met yogi’s in de meest ingewikkelde yoga poses. Ikzelf ben sportief; hardlopen, boksen, zware gewichten in de sportschool en yoga. Vooral het laatste heeft me deze maanden veel rust en concentratie gebracht. Iets waar we volgens mij met zijn allen veel behoefte aan hebben. Maar hoe zit dit nu precies? Wat is nu dat geheim?

Mijn aanpak: Op reis in eigen land, en vooral, in eigen hoofd

NewNature Academy Yoga leraren opleidingIk besloot om –ondanks dat we niet kunnen vliegen in deze tijd– op reis te gaan. Bestemming: de NewNature Academy in Silvolde. 4 weken lang zou ik een yoga opleiding volgen en mezelf onderdompelen in de wondere wereld van yoga. Het werd een reis om nooit te vergeten… Tot aan de start was het spannend of het allemaal wel zijn doorgang kon vinden, je weet wel door c… Maar een paar weken later was het dan zover. Gewapend met mat, kussen, een deken, yoga blokken en een leeg notieblok liep ik de NewNature Academy binnen. Het was zwaar en intensief; iedere dag om 6 uur op, bloedende ellebogen van de lessen, een vol hoofd vol Sanskriet en ‘s avonds nog huiswerk maar ik genoot van iedere minuut. Het notitieblok raakte voller en voller.

In de tussentijd kochten manlief en ik ook nog eens een huis op zaterdagmiddag en moest mijn huis direct in de verkoop. Je begrijpt, ik werd op het gebied van controle en loslaten aardig op de proef gesteld. Maar ik leerde focus te houden en vertrouwen dat het vast niet voor niets op mijn pad was gekomen. Dit zou ik een jaar geleden nooit zo geschreven hebben maar het is toch echt zo. 😉 De koning onder de yoga houdingen, de Hoofdstand, kreeg ik onder de knie en op zijn kop zag ik de wereld vaak letterlijk en figuurlijk weer van een heel andere kant. De weken vlogen voorbij… Ik merkte dat het lesgeven, wat mij in eerste instantie totaal niet aantrok, mij nu concentratie en ontspanning bracht. Na 4 weken gaf ik met liefde een les van 1,5 uur aan mijn mede cursisten. Wát een cadeau was deze opleiding!

En nu?

Tegenwoordig geef ik mezelf thuis les, volg ik online lessen (want ik weet nu precies hoe de uitvoering is) en sta ik nog steeds om 6 uur op om de geleerde lessen van mijn reis in praktijk te brengen. Even wat tijd nemen voor mezelf voor die ‘thuiswerk-dag’ weer begint. En mocht het dan toch een beetje chaotisch worden, weet ik nu de rust en ontspanning weer terug te pakken.

 

Ik kan het trouwens iedereen aanraden; ga eens wat vaker op je kop staan en je ziet alles weer vanuit een heel ander perspectief. 😉 Weet je nog niet waar je je vakantiedagen aan wilt uitgeven dit jaar? NewNature Academy neemt je met liefde mee op reis!

 

Auteur: Sharon
Yogadocente en marketing medewerker bij NewNature Academy