Sacraalchakra verder uitgelicht

Sacraal chakra tweede swadhisthanaHet Sacraalchakra, Swadhisthana Chakra, bevindt zich 4 vingers onder de navel. Dit tweede chakra staat in verbinding met de geslachtsorganen, de nieren, de blaas en de bloedsomloop.

Net zoals alle chakra’s is ook dit tweede chakra verbonden met klieren, met name de testikels en eierstokken.

Op geestelijk niveau staat het Sacraalchakra voor zelfbewustzijn, levensvreugde, passie en creativiteit.

Symbool

Het symbool van het tweede chakra is een lotusbloem met zes bladeren. In deze lotusbloem is ook een maan verwerkt. Deze maan representeert het element water, het element van deze chakra.

 

De kleur oranje en het Sacraalchakra

Het Sacraalchakra is verbonden met de kleur oranje. Oranje staat voor vitaliteit, levenskracht, humor en doelgerichtheid.

 

Verandering en het element water

Sacraalchakra tweede chakra waterHet bewustzijn van het Sacraalchakra is gebaseerd op verandering, net als water dat steeds stroomt naar allerlei plekken en steeds in beweging is. Zoals het Wortelchakra staat voor verankering met de aarde, staat het Sacraalchakra voor het leren omgaan met de kracht van het water. Soms moet je je mee laten voeren met het water, dan weer bots je ergens tegenaan, de stroom van het water, van onze emotie, is nooit hetzelfde en is moeilijk voorspelbaar.

Het element water daagt ons uit om onze emoties, begeerten en verlangens naar eenwording te onderzoeken. Het aardse IK als individu, wordt in het eerste chakra ervaren, in het tweede chakra ontmoeten we de ANDER en ervaren we de dualiteit in onszelf. Er is meer vrijheid, denk aan het stromende water, maar er is ook meer complexiteit.

 

Functies

In het Sacraalchakra ervaar je emoties en gevoelens die te maken hebben met lichaamscommunicatie naar jezelf en anderen. Hier leer je omgaan met anderen, leer je delen, maar leer je ook wat van jou is en wat van de ander, denk maar eens aan kleine kinderen die deze fase sterk kunnen beleven.

In het gebied van het Sacraalchakra worden we geconfronteerd met de man/vrouw polariteit. Praktisch betekent dit dat we moeten leren omgaan met de mannelijke en vrouwelijke kant in onszelf en hierin een evenwicht zoeken. In het Sacraalchakra kunnen sterke gevoelens ervaren worden van sympathie en antipathie, aantrekking en afkeer, met name in onze seksuele relaties.

 

Sacraalchakra in balans

Een gebalanceerd Sacraalchakra zorgt ervoor dat je emotioneel en creatief in harmonie bent. Ondanks de pieken en dalen van het leven blijf je zelf in balans. Je bent open, verbonden met je emoties, en je voelt je seksueel goed en vrij.

Je bent in verbinding met jouw creativiteit en dit helpt je om problemen op te lossen, maar ook om ideeën te creëren en uit te voeren. Of dat nou op het werk of thuis is. Je zult je beter kunnen concentreren en je hebt veel energie.

Naar andere mensen toe straal je liefde en warmte uit. Je bent verbonden met jouw innerlijke kracht en met anderen. Daarnaast kun je een ander ook goed aanvoelen. Je voelt acceptatie naar het leven en anderen, en je accepteert het leven en anderen zoals ze zijn.

 

Sacraalchakra uit balans

In dit chakra draait het om voelen en genieten. Als Swadhisthana Chakra uit balans is kun je vele emotionele uitbarstingen hebben en/of worstelen met schuldgevoelens. Soms kan het zo zijn dat je jouw emoties wegstopt en jezelf afsluit voor emoties.

We kunnen soms zelfs bang zijn voor geluk en plezier, omdat we onszelf dat niet durven toestaan.

Fysiek kan een Sacraalchakra uit balans zich uiten door problemen met de onderrug of onderbuik. Ook de organen in dit gebied, denk aan de prostaat, blaas en nieren, kunnen klachten geven. Bij vrouwen kan een Sacraalchakra uit balans leiden tot problemen van de eierstokken of de baarmoeder, of tot menstruatieklachten. Op het gebied van seksualiteit komen veel extremen voor zoals een overmatige behoefte aan seks, of juist het totale gebrek hieraan.

 

Het in balans brengen van het Sacraalchakra kun je doen door het beoefenen van gedraaide houdingen zoals de Zittende Twist (Ardha Matsyendrasana), balanshoudingen zoals de Kraai (Kakasana) en staande houdingen zoals de Driehoekshouding (Trikonasana).

 

Wil je graag meer informatie over de andere chakra’s? Lees dan ook ons artikel Yoga en de chakra’s.