Sivananda Yoga – Oorsprong en kenmerken

Swami Sivananda  Saraswati (1887-1963)

swami Sivananda Yoga HathaSwami Sivananda was een van de grootste yoga meesters van India. Hij is geboren in Tamil Nadu, Zuid-India. Hij komt uit een orthodoxe familie en studeerde medicijnen aan het Medical College in Thanjavur. Swami Sivananda begon zijn carrière als arts in India en trok vervolgens naar Malaya (Maleisië). Hier leefden duizenden Indiase arbeiders onder zware omstandigheden. Als directeur van een lokaal ziekenhuis besteedde hij het grootste gedeelte van zijn tijd aan de armen en zorgde hij voor kosteloze medische hulp. Zijn werk was altijd gericht op het dienen van anderen.

“Elk werk dat een bijdrage leverde aan het verlichten van het menselijk lijden vervulde me met grote vreugde”. (Swami Sivananda)

 

Voor Swami Sivananda was dienstbaarheid een “uitdrukking van liefde”.

Het gevoel dat hij een hogere roeping had in het leven was altijd sterk aanwezig in het achterhoofd van de jonge arts. Te midden van alle vergankelijkheid en het vluchtige plezier in het leven, was hij continu op zoek naar een hogere vorm van blijvend geluk en vrede. Het fysieke en geestelijke leed van de mensen die hij ontmoette was een bron van diepe droefheid voor hem. Door het bestuderen van de yoga filosofie begon hij geleidelijk het ware doel van het leven te begrijpen.

Zijn grootste verlangen was om het pad van de wijsheid te betreden en om zijn medemens te helpen. Swami Sivananda wilde dit niet enkel verwezenlijken door het genezen van hun fysieke lichaam, maar hij wilde ook hun geest genezen. Hij nam afstand van het wereldse leven en wijdde zijn leven volledig toe aan yoga. Hij bracht vele maanden door als een povere, rondreizende monnik, in de afzondering van de Himalaya’s. Daar beoefende Swami Sivananda op intensieve wijze yoga en meditatie en bereikte hij zelf-realisatie.

 

Devine Life Society

In zijn ashram, de Divine Life Society in Rishikesh, onderwees Swami Sivananda een vorm van yoga die alle bekende yoga systemen integreerde. Deze yoga van synthese is de basis van de moderne yoga beoefening in het Westen.

Swami Sivananda trainde hier vele uitstekende studenten, die vervolgens op hun beurt geholpen hebben om de authentieke yoga de grote reputatie te geven die het nu in de gehele wereld geniet. In 1957 gaf hij een van zijn trouwste volgelingen, Swami Vishnudevananda de opdracht “Ga naar het Westen. De mensen wachten”. Hij zond hem eerst naar Amerika en daarna naar Europa om de kennis van yoga te verspreiden.

 

De 5 principes van Sivananda Yoga

De filosofie van Sivananda Yoga is gebaseerd op de volgende 5 principes:

 

  • Goede beweging

Hoe soepeler en beweeglijker het lichaam is, hoe langer het gezond zal blijven. Je houdt bij Sivananda Yoga elke asana lang aan en probeert daar de rust in te vinden. Zo voel je goed wat de werking van de asana is. De houdingen stimuleren de beweeglijkheid van de ruggengraat en hebben een positieve invloed op de organen en de klieren.

  • Goede ademhaling

Pranayama bevordert een gezonde ademhaling. Veel mensen gebruiken slechts een klein deel van hun longen, omdat ze snel en oppervlakkig ademen. Door regelmatige beoefening van pranayama krijg je controle over je ademhaling en leer je de volledige longcapaciteit te benutten. Een diepe, langzame ademhaling is heilzaam en vermindert stress.

  • Goede ontspanning

Een diepe ontspanning is voor veel mensen niet gemakkelijk te bereiken. Savasana (Lijkhouding) helpt je om diep te ontspannen, waardoor je stress kunt loslaten, je geest tot rust komt en je fysiek weer oplaadt.

  • Goede voeding

Vanuit de Sivananda filosofie wordt een vegetarisch dieet aangeraden. Voeding beïnvloedt onze prana (levensenergie). Vegetarische voeding ondersteunt het lichaam, is gemakkelijker te verteren en belast het lichaam niet. Daarom wordt gekozen voor pure en natuurlijke voedingsmiddelen.

  • Positief denken en meditatie

Een positieve geest helpt om gezond te blijven. Dit komt doordat een opgewekte geest leidt tot meer mentale weerstand, flexibiliteit en creativiteit. Meditatie helpt om je gedachten te observeren en te controleren. Het brengt je in het nu, en leidt tot een positieve gemoedstoestand. Dankzij meditatie leer je beter bij jezelf te blijven, ontwikkel je een grotere concentratie en ben je minder vatbaar voor spanningen.

 

Sivananda Hatha Yoga

Sivananda Hatha Yoga richt zich op het voorkomen van ziekte en het verbeteren van vitaliteit. Tijdens de practice worden inspanning en ontspanning afgewisseld. Er is veel aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de yogabeoefenaar.

Sivananda Yoga is afgeleid van Hatha Yoga. Een Sivananda Yoga asana practice bestaat over het algemeen uit:

  • 2 ademhalingsoefeningen (Pranayama)
  • Zonnegroet
  • 12 basis yoga asana’s
  • Eeindontspanning (Savasana)

 

Hoe langer je deze vorm van yoga beoefent, hoe langer je elke houding comfortabel kan aanhouden. Er worden ook meer variaties op de basishoudingen geleerd.

 

Sivananda Yoga is dus een complete filosofie, waarbij de yoga oefeningen een onderdeel zijn van een heel systeem aan methoden met als doel om een betere gezondheid en meer vitaliteit te krijgen.

 

 

Wil je graag meer leren over Sivananda Yoga?

Neem dan eens een kijkje naar onze 200 uur Yoga Docenten Opleidingen.

Tijdens deze opleidingen bestuderen we Klassieke Hatha Yoga volgens de Sivananda Yoga traditie.