Tips voor een gezond vegetarisch dieet

Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat je niet elke dag vlees hoeft te eten om een gezond dieet te volgen. Wist je dat teveel vlees eten zelfs slecht voor je kan zijn? In vlees en andere dierlijke producten zitten vooral eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Dit zijn essentiële voedingstoffen die je dagelijks moet binnenkrijgen om gezond te blijven. Ook al bevatten dierlijke producten dus gezonde voedingstoffen, er zit ook veel zout en verzadigde vetten in die het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. Hierbij zijn vooral rood vlees en bewerkt vlees de boosdoeners.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die ervoor kiezen om vegetarisch of veganistisch te eten. Vegetariërs eten geen vlees en veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren en zuivel. Hierdoor verlagen ze dus aanzienlijk de kans op ziekten die door dierlijke producten veroorzaakt kunnen worden.

Hoewel dit aantrekkelijk klinkt, is het als vegetariër of veganist wel belangrijk om alle essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Hiervoor kan je de volgende producten toevoegen aan je dieet:

 

Vleesvervangers

Vleesvervangers zijn vaak gemaakt op basis van soja of andere plantaardige producten. Vleesvervangers zijn zo gemaakt om te lijken en smaken als vlees, terwijl er geen vlees in zit. In deze producten zit vaak een aanzienlijk deel van de eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 die je per dag binnen moet krijgen.

 

Peulvruchten

Hoewel er in peulvruchten geen vitamine B12 zit, zijn ze heel gezond om te eten. Er zit relatief veel ijzer in en ze zitten boordevol eiwitten. Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld bruine bonen en linzen, maar ook sperziebonen vallen daaronder.

 

Noten en zaden

Noten bevatten veel onverzadigde vetzuren en zijn daarom heel gezond. Ook al zijn ze gezond, er zitten wel veel calorieën in, dus een handje per dag is meer dan genoeg.

 

Plantaardige zuivel

Voor mensen die veganistisch eten, maar toch van zuivel houden, is plantaardige zuivel een optie. Denk dan bijvoorbeeld aan yoghurt en melk op basis van amandelen, kokos, soja of haver. Deze producten zijn gemaakt om zuivel te vervangen en de meeste producten zullen dus ook zo smaken. In deze zuivel is vaak ijzer en vitamine B12 toegevoegd zodat je toch deze voedingstoffen binnenkrijgt.

 

Groente en fruit

Zoals iedereen wel weet zitten er veel vitamines in groente en fruit, maar ze bevatten nog veel meer. Zo bevat spinazie bijvoorbeeld erg veel ijzer, wat voor vegetariërs vaak moeilijk is om voldoende binnen te krijgen. Citrusvruchten zoals sinaasappel bevatten veel vitamine C, wat de opname van ijzer bevordert.

 

Voordelen van een vegetarisch/veganistisch dieet

Veel mensen kiezen voor een vegetarisch/veganistisch dieet om dierenleed te verminderen. Ook zijn er groepen die op deze manier eten omdat het beter is voor het milieu. Het maken en verwerken van vlees zorgt immers voor veel uitstoot van CO2 en watergebruik. Voor het maken en verwerken van bijvoorbeeld 1 kilo rundvlees is 15.500 liter water nodig.

 

Als je kiest om te switchen van vlees naar plantaardige voeding zorgt dit voor:

  • 2 tot 60 keer minder uitstoot van broeikasgassen
  • 30 tot 40 keer minder gebruik van drinkwater
  • 3 tot 10 keer minder gebruik van land en energie

 

Het voedsel dat door het vee wordt gegeten wordt vaak op grote stukken land verbouwd. Vaak is het zo dat voor deze stukken land bomen worden gekapt en belangrijke leefgebieden van dieren verdwijnen. Niet alleen verdwijnen hiermee leefgebieden en hun dieren, ook vermindert de productie van zuurstof omdat bomen CO2 omzetten in zuurstof.

Vegetariërs en veganisten hebben vaak hun eigen motivatie om voor een plantaardig dieet te kiezen. Dit kan één van de redenen hierboven zijn, maar er zijn nog tal van meer redenen. Omdat velen nog steeds wel van een stukje vlees houden kunnen zij ervoor kiezen om ten minste 1 dag in de week geen vlees te eten, deze mensen worden dan flexitariërs genoemd.

Elk stapje is er één in de goede richting en zorgt voor een gezonder leven, minder dierenleed en een mooiere wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *