Wat is een 200 uur Yoga Docenten Opleiding?

Als je op Google op zoek gaat naar een yoga opleiding zal je al snel merken dat het aanbod enorm groot is. Er zijn verschillende soorten, stijlen, duraties, prijzen, etc. Het zal ook opvallen dat de meeste yoga opleidingen een bepaald aantal uren aanbieden. De meestvoorkomende is 200 uur yoga docenten opleiding. Maar je zal ook 50 uur, 300 uur en 500 uur tegenkomen. Wat is nu wat? Wat betekenen deze uren? En welke opleiding moet je dan volgen? We leggen het graag even voor je uit.

 

Yoga Alliance erkende opleiding

Eerst en vooral: vanwaar komen deze uren? Een opleiding die een bepaald aantal lesuren aanbiedt is meestal internationaal erkend door Yoga Alliance. Yoga Alliance is de meest gekende standaard voor yoga opleidingen. Dit instituut heeft het hoofdkantoor in Amerika. Yoga Alliance bepaalt waar een yoga opleiding aan moet voldoen om kwaliteitsvolle trainingen aan te bieden. Als een instituut en diens opleidingen erkend zijn door Yoga Alliance geeft dat meteen een kwaliteitswaarde aan het instituut, de opleiding en de docenten. Bovendien geeft je dat na het afronden van de opleiding ook de vrijheid om met een erkend certificaat wereldwijd yogales te kunnen geven.

 

50 uur yoga docenten opleiding

Een 50 uur yoga opleiding is een korte docenten opleiding. Deze duurt meestal een week of 1 tot 2 weekends. Een yoga opleiding van 50 uur wordt meestal aangeboden als verdiepingscursus. Het is vaak een vervolg op de basis opleiding. Tijdens deze cursussen wordt er meestal vanuit gegaan dat je de basiskennis van het yoga lesgeven al onder de knie hebt. Zo heb je bijvoorbeeld een 50 uur Yin Yoga opleiding voor mensen die al de 200 uur Hatha Yoga opleiding gevolgd hebben. Of 50 uur Vinyasa Yoga training voor wie een 200 uur Ashtanga Yoga opleiding afgerond heeft. Echter is het meestal niet noodzakelijk om 200 uur training te hebben afgerond om een opleiding van 50 uur te kunnen volgen. Wie op zoek is naar een inleiding in het yogales geven, of naar persoonlijke verdieping, kan ook een 50 uur yoga training volgen.

 

200 uur yoga docenten opleiding

Een 200 uur yoga opleiding is de basis opleiding. Deze heb je dan nog eens gespecifieerd op verschillende yoga stijlen (Hatha Yoga, Ashtanga Yoga,…). Om je te kunnen registreren als yogadocent moet je minimum 200 uur yoga opleiding afgerond hebben. Eens je deze basis onder de knie hebt kan je verder gaan naar verdiepingscursussen (50 uur) en/of de gevorderde opleiding (300 uur). Eens je de 200 uur yoga opleiding succesvol hebt afgerond bij een door Yoga Alliance erkende school kan je je bij Yoga Alliance registreren als RYT 200 (Registered Yoga Teacher 200 hours).

 

300 uur yoga docenten opleiding

Een 300 uur yoga opleiding is een gevorderde opleiding. Deze opleiding kan je enkel volgen als je al een 200 uur opleiding met succes hebt afgerond. Eens je het 200 uur yoga docenten certificaat op zak hebt kan je je kennis verder uitbreiden met een cursus van 300 uur. Deze trainingen gaan meer de verdieping in. Je leert gevorderde asana’s (zelf beoefenen en doceren), gevorderde pranayama, en bij sommige yoga scholen ook het lesgeven in verschillende yoga stijlen. Eens je ook de 300 uur opleiding succesvol hebt afgerond bij een door Yoga Alliance erkende school kan je je bij Yoga Alliance registreren als RYT 500 (Registered Yoga Teacher 500 hours).

 

500 uur yoga docenten opleiding

Een 500 uur yoga opleiding biedt de combinatie van een 200 uur yoga opleiding en een 300 uur opleiding. Beide opleidingen worden soms als een pakket aangeboden. Deze kunnen meteen na elkaar zijn (eerst 200 uur, dan 300 uur). Soms wordt er een pauze voorzien na de 200 uur opleiding. Zo kan men eerst de kennis te laten inzinken en ervaring opdoen alvorens de 300 uur te volgen. Er is geen verschil in waarde als je een 500 uur opleiding in 1 keer doet of eerst een 200 uur training en nadien de 300 uur. Wel is het soms een verschil in prijs en wordt het 500 uur pakket vaak met een korting aangeboden. Maar wie de 300 uur opleiding heeft afgerond kan zich sowieso registreren als RYT 500.

 

Hopelijk biedt bovenstaand artikel je wat duidelijkheid bij het zoeken naar een voor jou gepaste yoga docenten opleiding. Veel succes met je zoektocht! Bij vragen, aarzel niet om ons te contacteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *