Wie is Swami Sivananda

Tijdens onze Hatha Yoga opleiding, bestuderen we de Hatha Yoga volgens de traditie van Swami Sivananda.

Sivananda Hatha onderscheidt zich vanwege de manier en volgorde waarin deze les gegeven wordt. Chakra gewijs werk je tijdens de les van je kruinchakra (kruin) tot aan je wortelchakra (onderbuik), waardoor je afvalstoffen van boven naar beneden brengt en het lichaam reinigt.

De les bestaat over het algemeen uit:
Ademhalingsoefeningen (Kapal Bhati / Anulom Vilom)
De Zonnegroet
12 Yoga houdingen met regelmatige ontspanningshoudingen tussendoor
Eindontspanning

Swami Sivananda, geboren in Tamil Nadi, Zuid-India, was een succesvolle arts. Zijn werk was altijd gericht op het dienen van anderen. Zijn dienst was voor hem een uitdrukking van liefde. Hij begon zijn carrière als arts in India, maar ook in Maleisië, zoals andere duizenden Indiase arbeiders, waar hij onder zware werkomstandigheden leefden. Hij besteedde de meerderheid van zijn tijd als directeur van een lokaal ziekenhuis aan de armen: kosteloze medische hulp en hij stond er zelfs om bekend dat hij soms patiënten geld mee gaf als compensatie voor hun verloren inkomen.

 

Zelf was hij ook een yogabeoefenaar. Door het studeren van de yoga filosofie begon hij geleidelijk het ware doel van het leven te begrijpen. Vanwege  het fysieke en mentale leed die hij leerde kennen tijdens zijn werktijd als arts, was zijn verlangen om het pad van de wijsheid te betreden en om de medemens te helpen. Niet door het te genezen van het fysieke lichaam, maar ook de mentale gesteldheid. Swami Sivananda had altijd al het gevoel dat hij een “hogere roeping” had in het leven. Hij nam afstand van zijn wereldse leven, en wijdde zijn leven volledig toe aan yoga. Vele maanden bracht hij door als rondreizende monnik in de Himalaya, waar hij op intensieve wijze yoga en meditatie beoefende.

Een groot deel van zijn leven heeft hij in Rishikesh gewoond. Hier heeft hij ook de ashram ‘Devind Life Society’ opgericht. Hier trainde hij vele uitstekende studenten. Hij wilde meer mensen bereiken, en hij voelde dat mensen erop wachtten. Daarom zond hij een van zijn volgelingen (Swami Vishnudevananda) in 1957 naar het Westen (Amerika/Europa) om de kennis van yoga te verspreiden.

 

Zijn volgende missie werd schrijven. Schrijven maakte het hem mogelijk om nog meer mensen te bereiken, en blijvend goed te doen. Omdat woorden die gehoord worden eerder worden vergeten. Voor Swami Sivananda was de gift van kennis de grootste gift van alles.

Sivananda Yoga wordt gekenmerkt door de afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Chakra gewijs(?) wordt de reeks beoefend van het kruinchakra tot het wortelchakra en de daarbij horende klieren. Deze vorm van Yoga is gericht op het verbeteren van vitaliteit en het versterken van je immuunsysteem.

Swami Sivananda publiceerde uiteindelijk meer dan 200 boeken uit over alle aspecten van yoga. Vandaag zijn er meer dan 70 Sivananda Centra en Ashrams wereldwijd.

 

 

Voordelen Hatha Yoga:
Je ontwikkelt flexibiliteit en kracht
Je concentratievermogen verbetert
Meer energie
Meer balans (fysiek, mentaal)
Bewustwording van je ademhaling

 

Wil je meer lezen over Swami Sivananda? Neem een kijkje op de volgende website: https://www.sivananda.eu/nl/sivananda-yoga/de-yoga-meesters/swami-sivananda.html

Of wil je meer lezen over Hatha yoga? Lees onze blog over: Hatha Yoga