Yoga en de chakra’s

Wat is een chakra?

Een chakra (letterlijk vertaald “wiel”) is een soort wiel of draaikolk van energie. De chakra’s bevinden zich in het energetische lichaam. Er zijn maar liefst 114 chakra’s die allemaal met elkaar in verbinding staan via de Nadi’s (energiekanalen). Chakra’s zorgen ervoor dat de kosmische energie en de aarde-energie zonder problemen door het lichaam heen kunnen stromen. Er stroomt altijd energie door je heen, ook al zie je deze niet. Er worden 7 hoofdchakra’s onderscheiden, met elk hun eigen werkingsgebied.

Sivananda Yoga Serie

Bij Sivananda Hatha Yoga wordt er gebruik gemaakt van een bepaalde reeks houdingen om de energie optimaal door het lichaam te laten stromen. Bij het beoefenen van deze reeks is het van belang om de volgorde van de houdingen te respecteren. Swami Sivananda stelde de oorspronkelijke reeks op. Nadien werden er een aantal houdingen aan toegevoegd om een optimaal effect te behalen. De Sivananda Yoga Serie is zo opgebouwd dat het alle chakra’s en de daarbij behorende klieren behandelt, van het Kruinchakra tot het Wortelchakra. De serie is gericht op het voorkomen van ziekte en het verbeteren van vitaliteit.

De 7 hoofdchakra’s 

Iedere chakra valt samen met een bepaald gebied in het fysieke lichaam en vervult specifieke taken. Elk van de 7 hoofdchakra’s staat in verbinding met grofstoffelijke levenselementen, kleuren en klanken.

Kruinchakra (Sahastrara chakra)

Kruin chakra zevende sahasraraDit chakra bevindt zich net op/boven de kruin. Het is het portaal naar het hogere bewustzijn. Het brengt je in verbinding met je eigen spiritualiteit en oneindige wijsheid. Het Kruinchakra staat voor verbinding met de kosmische energie. De kleur is violet en de bijbehorende klier is de hypothalamus. Je kan het Kruinchakra in balans brengen door het beoefenen van de Hoofdstand (Shirshasana).

 

LEES MEER

Derde Oogchakra (Agya chakra)

Derde oog chakra zesde ajnaDit chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen, in het midden van het hoofd. Het staat voor aanvoelen, intuïtie en helder zien. Focus op het Derde Oogchakra tijdens het beoefenen van yoga zorgt voor betere concentratie en bewustzijn. De kleur is indigo blauw en de bijbehorende klier is de hypofyse. Je kan het Derde Oogchakra stimuleren door het beoefenen van de Hoofdstand (Shirshasana).

 

Keelchakra (Vishuddhi chakra)

Keel chakra vijfde vishuddhiDit chakra bevindt zich aan de basis van de keel. Het staat voor communicatie tussen onszelf en de buitenwereld. Het kunnen uitdrukken van wat je voelt en denkt. De kleur is helder blauw, het element is ruimte en de bijbehorende klier is de schildklier.
Het kan het Keelchakra onder andere stimuleren door het beoefenen van de Schouderstand (Sarvangasana) en de Ploeghouding (Halasana).

 

Hartchakra (Anahata chakra)

Hart chakra vierde anahataDit chakra bevindt zich in het midden van de borst, in de hartstreek. Het staat voor het vermogen om lief te hebben, daarbij hoort ook liefde naar jezelf toe. De kleur is groen, het element is lucht en de bijbehorende klier is de thymus (zwezerik). Voor het harmoniseren van het Hartchakra kan je houdingen beoefenen zoals de Vishouding (Matsyasana), de Halve Brughouding (Ardha Setubandhasana) en de Koeienkop (Gomukhasana).

LEES MEER

Zonnevlechtchakra (Manipura chakra)

Zonnevlecht chakra derde manipuraDit chakra bevindt zich in de streek boven de navel (tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast). Het staat voor wilskracht, doorzettingsvermogen, en zelfvertrouwen. De kleur is geel, het element is vuur en de bijbehorende klier is de alvleesklier (pancreas). Het stimuleren van het Zonnevlechtchakra kan onder andere gedaan worden door het beoefenen van de Zittende Vooroverbuiging (Paschimothanasana), de Klassieke Cobra (Bhujangasana) en de Booghouding (Dhanurasana).

LEES MEER

Sacraal chakra (Swadisthana chakra)

Sacraal chakra tweede swadhisthanaDit chakra bevindt zich ter hoogte van de onderbuik, ongeveer 4 vingers onder de navel. Het brengt ons in verbinding met onze emoties, en staat voor passie, creativiteit, en seksualiteit. De kleur is oranje, het element is water en de bijbehorende klieren zijn de geslachtsklieren (eierstokken en testikels). Je kan het Sacraal Chakra stimuleren door het beoefenen van houdingen zoals de Zittende Twist (Ardha Matsyendrasana), de Kraai (Kakasana) en de Driehoekshouding (Trikonasana).

LEES MEER

Wortelchakra (Muladhara chakra)

Wortel chakra eerste muladharaDit chakra bevindt zich bij het stuitje, aan de basis van de ruggengraat. Het staat voor overleving en helpt je om je geaard, gebalanceerd en zelfzeker te voelen. De kleur is rood, het element is aarde en de bijbehorende klieren zijn de bijnieren. Het stimuleren van het Wortelchakra kan onder andere gedaan worden door het beoefenen van de Boomhouding (Vrikshasana) en de Berghouding (Tadasana).

 

LEES MEER

Chakra’s uit balans

Zoals eerder benoemd zorgen de chakra’s ervoor dat de energie uit de kosmos en de aarde zonder problemen door ons lichaam heen kan stromen. Wanneer dit zo is, dan zit je lekker in je vel, geniet je van meer energie en vitaliteit en voel je je gebalanceerd. Maar soms kan het zijn dat de energiestroom geblokkeerd is. In dat geval kan je worstelen met zowel lichamelijke klachten als mentale klachten, gerelateerd aan de chakra’s.

Een disbalans in bijvoorbeeld het Zonnevlechtchakra kan zich fysiek uiten door onder andere problemen met je spijsvertering of leverproblemen. Op emotioneel niveau kan het zich uiten door een depressie of een gebrek aan zelfvertrouwen.

Door het beoefenen van de Sivananda Yoga Serie behandel je alle 7 hoofdchakra’s om zo de energie weer optimaal te laten stromen en eventuele blokkades op te heffen. De chakra’s staan met elkaar in verbinding en laten de energie van het ene chakra doorstromen naar het volgende. Door het regelmatig beoefenen van de reeks kan de energie vrij door de chakra’s heen stromen en zuiver je je lichaam op zowel fysiek als energetisch niveau.

 

Lees meer

Wil je meer weten over Hatha Yoga, en waarom yoga goed voor je is? Lees dan ook volgende artikels: