Zonnevlechtchakra verder uitgelicht

Manipura Chakra, het Derde Chakra, ook wel Solar Plexus genoemd, is gelegen in de streek net boven de navel. Het is verbonden met de alvleesklier en heeft invloed op het spierstelsel en de spijsverteringsorganen.

Symbool

Zonnevlecht chakra derde manipuraSymbolisch wordt het Zonnevlechtchakra afgebeeld als een lotusbloem met tien bladeren. De driehoek in het midden staat symbool voor het vuur, het element van dit Derde Chakra.

De kleur geel hoort bij dit chakra. Geel is de kleur van de wijsheid; de intelligentie die mensen laat nadenken, laat lezen en laat zoeken naar de wijsheid en de mens laat stralen als de zon.

 

Energieverdeler

Het Zonnevlechtchakra voorziet het lichaam van energie door vitale levensenergie naar ieder deel van je lichaam te sturen. Je zou het een verdeelcentrum kunnen noemen. Een belangrijke functie van dit centrum is het kunnen beheersen van je eigen energie. We kunnen ons soms helemaal leeggezogen voelen na contact met andere mensen. Om hier goed mee om te gaan is het belangrijk om je eigen grenzen te kunnen trekken, jezelf te beschermen.

Het Manipura Chakra helpt je om jezelf te motiveren, initiatief te nemen en af te maken waar je aan begonnen bent zonder dwang van buitenaf. Hierdoor ontwikkel je een gevoel van zelfacceptatie en verantwoordelijkheid voor je eigen energie, je eigen werkelijkheid het vermogen om te kiezen hoe jij ermee om wilt gaan. Door dit proces van energiebeheer ontwikkel je een gevoel van innerlijke kracht. Daarom wordt het Zonnevlechtchakra ook wel de zetel genoemd van onze aardse, persoonlijke ‘Ik-Kracht’.

Het Zonnevlechtchakra strekt zich uit tot in het domein van het hart. Het beïnvloedt de manier waarop we vanuit ons mededogen en onze liefde reageren op situaties. Het is vooral verbonden met het hart voor wat betreft hoe sterk we onszelf liefhebben en waarderen. Als we niet met ons hart verbonden zijn, lopen we het risico manipulatief, uitbuitend en egoïstisch te worden. Door eigenheid te ontwikkelen hebben we het vermogen om zowel anderen als onszelf te genezen.

 

Zonnevlechtchakra in balans

manipura chakra zonnevlecht vuurOp een fysiek niveau kun je bij een gebalanceerd chakra merken dat je spijsvertering soepel gaat. Jouw innerlijke vuur werkt goed en de voeding die je tot je neemt wordt zonder problemen verteerd. Als het Zonnevlechtchakra in balans is, voel je je zelfverzekerd, daadkrachtig, doelbewust en ondernemend. Je hebt veel wilskracht en maakt makkelijk beslissingen. Je bent zelfbewust en vanuit die bewustwording kloppen de keuzes die je maakt. Ook accepteer en erken je jezelf, waardoor je innerlijke kracht volledig tot zijn recht komt. Uitdagingen ga je aan omdat je je bewust bent van je kracht. Je kunt jouw energie dus in daden omzetten. De warmte van het Manipura Chakra zorgt ervoor dat je liefde uitstraalt. Vrienden voelen dat ze bij je terecht kunnen.

Ik-Kwaliteiten van het zonnevlechtchakra

  • Verantwoordelijk zijn voor je eigen energie
  • Grenzen aan jezelf stellen, je mening durven geven
  • Zelfstarter, zelfmotivator
  • Eigen initiatieven nemen en keuzes kunnen afmaken
  • Een gevoel hebben van een eigen plaats in het universum
  • Intuïtie op een aards, praktisch niveau

 

Zonnevlechtchakra uit balans

Wanneer het Derde Chakra uit balans is, kun je dit fysiek duidelijk merken. Je kunt problemen ervaren met alles wat met de spijsvertering te maken heeft. Denk maar aan de lever, de maag, gal, constipatie of juist diarree. Jouw innerlijke vuur “brandt” niet hard genoeg om jouw lichaam te ondersteunen bij deze processen. Vuur is erg dynamisch en veranderlijk. Als het chakra uit balans is, ben je bang voor veranderingen en blijf je binnen je comfort zone. Dit uit zich niet alleen in fysieke situaties maar ook mentaal. Als je constant tegen jezelf blijft zeggen dat je het toch niet kunt, wordt de stap om het echt te doen steeds groter. Je kunt je onzeker voelen, bent makkelijk te manipuleren en je hebt weinig discipline. Ook kun je je erg druk maken om wat andere mensen van jou denken. Je bent bang dat ze jou niet goed genoeg vinden. Eigenlijk bekritiseer en beoordeel je jezelf en daarmee wijs je jezelf af. Jouw zonnevlecht raakt hierdoor uit balans en je wilskracht wordt verzwakt. Soms kan het chakra ook teveel energie hebben. Dit kun je herkennen aan maagzuur, letterlijk het vuur wat omhoog komt. Op een ander level kun je merken dat je te fel wordt naar anderen, agressief of je maakt veel ruzie.

 

Het in balans brengen van het zonnevlechtchakra kun je doen door het beoefenen van de Zittende Vooroverbuiging (Paschimothanasana), Opwaartse Plank (Poorvotanasana), Klassieke Cobra (Bhujangasana), Cobra (Vistrit Bhujangasana), Halve Sprinkhaan (Ardha Shalabhasana), Sprinkhaan (Shalabhasana) en de Booghouding (Dhanurasana).

 

Ben je benieuwd naar de andere chakra’s? Lees dan ons artikel Yoga en de Chakra’s.